מה זה ניהול סיכונים?
תהליך הקשור בניהול שוטף ומטרתו לאתר סיכונים/מפגעים, הערכת עוצמת הפגיעה/הנזק, תעדוף הטיפול בהם על פי העוצמה, הגדרת השיפור הנדרש וההשקעה הנדרשת לשיפור ובקרה על ביצוע פעילויות השיפור. ניהול סיכונים הוא גם חלק מניהול פרויקטים, מתבצע בהכנת תוכנית הפרויקט ולכל אורך חיי הפרויקט, ונועד להפחית את השפעת הסיכונים על השגת יעדי הפרויקט במהלכו ובסופו. סיכון מוגדר כגורם או פעולה העלולים להתרחש שלא על פי התכנון וכתוצאה ממנו ייגרם נזק, לעלות, לגוף, או לזמן. הסיכון נמדד על פי סבירות המימוש שלו, ברמה הטכנית, התוכניתית או הניהולית, ועוצמת הפגיעה כתוצאה מהכשל מחושבת בעלות, בביצועים או בזמן.
מה חשיבות ניהול סיכונים בפרויקט בניה?
ניהול סיכונים הוא תחום חשוב מאוד בענף הבניה וצבר חשיבות בינלאומית בשל המחקרים האחרונים שבוצעו בקנה מידה גדול.
יחד עם זאת, זהו תחום חדש הדורש תשומת לב גדולה על מנת שיוכל להעניק תועלת מקסימלית. בפרויקטים בבנייה ישנם מספר סיכונים שעלולים להשפיע באופן שלילי על מספר פרמטרים בפרויקט לדוגמא: זמן, עלות ואיכות.
אלו תוצאות סקר מקיף שנערך בפקיסטן המבוסס על שאלון ניהול סיכונים בפרויקטים בניה. הסקר מדווח על משמעות סוגים שונים של סיכונים, האחריות הסופית עליהם והיעילות של כמה טכניקות נפוצות הנהוגות בתעשייה.
סוגי הטכניקות המובילות הן:
- טכניקת מניעה- טרם התחלת התכנון.
- טכניקה מתקנת- במהלך הפרויקט.
המחקר גילה כי נושאים כספיים בפרויקטים, תאונות באתר ותכנון לקוי הם הסיכונים המשמעותיים ביותר ברב הפרויקטים בבניה.
עוד מצא המחקר, כי האחראי לרב ניהול הסיכונים המתרחשים באתר הוא הקבלן הראשי. יחד עם נושאים הקשורים לקבלני המשנה, עבודות באתר ולוחות זמנים. תוצאות נוספות הראו, כי הפקת לוחות זמנים נכונים ע"י נתונים מעודכנים של הפרויקט והכוונה ע"י ניסיון מפרויקטים דומים קודמים גרמו לעלייה דרמטית ביעילות לניהול סיכונים עוד טרם קרו.
ליווי מקצועי, פיקוח ותיאום בתוך הפרויקטים נמצאו כטכניקות היעילות ביותר לניהול סיכונים מתקנות.
לסיכום, הכנת לוח זמנים ותיאום מקצועי בשלב הביצוע חשובים מאוד שכן הם עשויים לסייע למנהל הפרויקטים להתמקד באזורים קריטיים של פרויקטים בפקיסטן.
מתוך המאמר Iqbal, S., Choudhry, R. M., Holschemacher, K., Ali, A., & Tamošaitienė, J. (2015). Risk management in construction projects. Technological and Economic Development of Economy, 21(1), 65-78. https://doi.org/10.3846/20294913.2014.99458
מהו ניהול סיכונים בשיטת בכור ניהול פרויקטים?
בכור ניהול פרויקטים בע"מ עוסקת מזה למעלה משני עשורים בלווי, ניהול ופיקוח על פרויקטים ברמת הגמר בבניה. החברה מתמחה בליווי יזמים בעולם המשרדים, חללים משותפים וענף המסעדות.
לשיטתנו, ניהול סיכונים הוא אבן דרך משמעותית בפרויקט. הוא סמן ימני חשוב בבחירת הנכס וביציאה אל הפועל לתהליך התכנון. כבר בתחילת תהליך הליווי, אנחנו עורכים דוח סיכונים מניעתי ע"י ביקור בנכס ובדיקתו וממליצים בחום לערוך אותו טרם נחתם חוזה השכירות מול בעלי הנכס.
בדו"ח אנחנו מצליבים בין הפרמטרים הרצויים ע"י מהות הפרויקט, אופיו והעדפות הלקוח. לבין הפרמטרים המצויים בשטח. עם תוצאות המחקר אנחנו ניגשים לפגישת תיאום ציפיות עם הלקוח שלנו ובעלי הנכס להתאמה ומקסום חוזה השכירות בהיבטים ההנדסיים והבטיחותיים.
שלב זה הוא שלב קרדינלי הן מבחינת לוחות זמנים והן מבחינה פיננסית. דו"ח זה מלווה אותנו לאורך הפרויקט ומתעדכן לאחר שלב ההריסות, במידה ומתקיים. ולאורך שלב התכנון מול כל מתכנני הפרויקט, יועצי הבטיחות ורישוי ולבסוף מתבטא בשלב היישום הלא הוא שלב הביצוע.
לסיכום, ניסיוננו מראה כי גיבוש, הפקה ויישום דו"ח הסיכונים בתחילת הפרויקט ולאורכו יביא לסיכוי גבוה ויעיל בעמידה בלוחות זמנים, חיסכון כספי ושקט נפשי.
דו"ח ניהול הסיכונים התריע לא פעם על אי התאמת הנכס המצוי. ברב המקרים בוצעו התאמות ע"י בעל הנכס שגרמו להבשלת הפרויקט, ביצועו וסיומו על הצד הטוב ביותר. במקרים האחרים, הלקוח הבין שעליו לוותר על הנכס ולחפש נכס מתאים יותר עבורו.
בכל אחד מהמקרים, היעילות של הדו"ח הוכיחה את עצמה וחסכה עוגמת נפש בטיחותית, ניהולית וכלכלית.
אני שמחה לחלוק את עדותו של דדי צורף. בעלים משותף של קבוצת ויוינו.
"ניהול פרויקט בניה באשר הוא, הינו משימה מורכבת הכוללת אחריות על ניהול, תיאום, בדיקת איכות, ביצוע ותכלול כלל הגורמים. חשוב להבין, שהפרויקט מתחיל עוד הרבה קודם לביצוע ולתכנון ופוגש את היזם בחלק הראשוני של בחירת המגרש, נכס, מבנה או כל תצורה אחרת. כך לדוגמא, בחירת נכס להקמת מסעדה דורש סקר שטח ראשוני כדי להעריך כי כלל המערכות והתשתיות הנדרשות למסעדה קיימות בנכס ו/או ניתן לחברם בסביבתו ואל הגורמים המתפעלים.
באחד המקרים בהם, ביקשתי מחברת בכור ניהול פרויקטים לערוך סקר מערכות ובדיקת היתכנות לנכס פוטנציאלי עבור פרויקט חדש. ממש רגע על סף חתימה על החוזה השכירות. בבדיקה התברר כי בעלי הנכס כלל לא פעלו להטמנה, הכנה וחיבור של תשתיות גז.
מצב זה כמובן מייתר את המשך הבדיקות שכן ללא תשתית קריטית זו אין אפשרות לבנות מסעדה בנכס. עצרנו את ההליך ובעלי הנכס פעלו להטמנת הצובר הנדרש לנו. בסיום העבודות, חתמנו על חוזה השכירות ויצאנו לעוד הקמת פרויקט.
אם חלילה, ההסכם היה נחתם אחרי הבדיקה היינו מגיעים למציאות בה כספים כבר שולמו. סביר כי היינו נדרשים להליכי מו"מ, גישור ואולי אף ערכאות משפטיות על מנת להשיב את הכספים וערך הזמן האבוד של היזם והמשכיר. אני מעריך כי העלות הכספית שנחסכה עבורנו נעה בין 50,000 ל-150,000 ש"ח.
בצעו סקירה מקצועית ומקיפה לפני כל פרויקט בניה ואשרו את התאמת המיקום הנבחר למטרה לשמה הוא נבחר.
בהצלחה."
דדי צורף.
קבוצת ויוינו הוקמה בשנת 2016. הקבוצה מפעילה רשת מסעדות ומאפיות בוטיק בכל רחבי הארץ.
מאת ורדי בכור- מנכ"ל משותף